Információ

Programok 2013

Figyelem! Figyelem! Olvassák csak, aztán ha véletlenül nem minden így történne majd, ahogyan ide le vagyon írva, ne nagyon csodálkozzanak! Azért mi megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy az itt leírtaktól még többet is kaphasson az idelátógató..

A hétvége napjai alatt népi játékok, lovasok és lóval kapcsolatos vidámságok várják látogatóinkat a Magyar Vándor-Ló Egyesület jóvoltából!

Úgysmint:

- fogatozás
- ingyenes lovagoltatás
- állatsimogató parasztudvar (ke cske, birka)
- szalmalabirintus a Muraközí Hagyományőrzőkkel
- szalmaugráló, szalmafetrengő
- kézművezés Dugár Jánossal (cserépsípkészítés)
- Helyi értékek és fénykép kiállítás a Magyar Vándor-Ló Egyesület jurtájában
- karikás ostorozás
- népi játékok (patkódobálás, hordólovaglás)

..valamint vasárnap fából készült logikai játékok várják a gyerekeket! és mind ez továbbra is ingyen!

Az ingyenes lovagoltatásba besegít nekünk a Polgárőrség Lakitelek Lovas Tagozata is!

FIGYELEM!!! Programváltozás!
Vasárnap délelőtt elmarad a lengyel "Az Adakozó Fa" c. bábelőadás, a helyes program a lap alján, a vasárnapi napnál olvasható!

 

2013. július 19 - péntek

 


18.00         A hétvégét megnyitja: Felföldi Zoltán, Lakitelek polgármestere


18.10         A lakiteleki ifjú néptáncosok műsora Sallainé Győri Csilla és Sallai András vezetésével
 

18.30         Lakiteleki Tűzoltó Fúvószenekar előadása


19.15        Boja zenekar

A zenekar 2010-ben alakult Pécsett. A Boja hun eredetű szó jelentése: törődés, gazdagság. Az együttes magyar népdalokat fúzionál progresszív jazz-rock elemekkel. A zenekar a 6.0 Budapest Fringe Fesztivál-2011 különdíjasa. Első kislemezük 2011. januárjában jelent meg. 2012. márciusában saját gondozásban adták ki első nagy lemezüket ZeneBoja címmel.

 

20.45         Moldvai Csángó Orkesztra Bend

A zenekar poénos elnevezése a debreceni Sugalló moldvai táncházakban ragadt a bandára. Az ismert népzenészek alkalmi táncház muzsikálásra álltak össze, ahol a kis színpadon a sok hangszer és zenész látványa ihlette meg a nevet. Az Orkesztra Bend főként csángó magyar népzenét játszik gazdagabb, dögösebb hangszeres felállásban, mint azt megszokhattuk: Hegedűk, kobzák, tilinkók, cimbalom, brácsa, nagybőgő, csángó dob segíti a nagyzenekaros, izgalmas, világzenei megszólalást, ahol olykor a közönség hatására spontán módon variálódik a színpadi koncert menete, hangulata!

 

21.45    „..mert ez műanyag!” – retro filmtekercsek 20 percben

Szubjektív kollázs a ’60-as, ’70-es évekbeli szoci éra világbajnok reklámfilmjeiből, híradóiból és a valódi értékeket képviselő animációiból.

 

22.15    BALKANSAMBEL (SK)

A páratlan ritmusú balkáni dallamok megszállottai, az együttes interpretációjában felhangzó fergeteg-zene fő célja, hogy táncra serkentse minden hallgatóját, még azokat is, akik szentül meg vannak győződve, hogy nem tudnak táncolni.
...ha valakinek pedig holmi "macskás" filmekből ismert zenéket juttatnának az eszébe a Balkansambel muzsikái, hát ne is csodálkozzon, hiszen szeretetteljes, életigenlő szlávok ők is, csak tőlünk és a "macskáktól" kicsit északabbra.
A program a Visegrad Alap támogatásával érkezik hozzánk!

 

23:30 –     Széna vagy Szalma Band a cseh sörözőnél

Frissen alakult, soselétezett alkalmi bend izzítja a húrokat és a kedélyeket. Rock and rollerek a kocsmakertben a nyári ég alatt.

A rendezvény két éjszakáján a Méhkas Dia Projekt festi be képekkel és fénnyel a Tőserdő zeg-zugait, a kilátót, a hídat, a színpadot. Látóidegeket stimuláló fényfestés + vetítés pénteken és szombaton - nézzetek nagyot!

 

 

2013. július 20 - szombat


Napkeltétől – napnyugtáig kézműves vásár.
Magyar kézművesek, őstermelők, biogazdák portékáinak bemutatója és vására Tőserdő szerte.

 

09.00 A Madzag Bábegyüttes ébresztőjóreggelt! meséje

Vitéz László Napok: Vitéz László és a Csodakút
Matyi mesél gyereköknek, no meg fölnőtteknek.

 

09.30    Gyerektáncház élő zenével
A
Csörömpölők együttes és Sallainé Győri Csilla - Sallai András vezetésével

10.15    Vitéz László Napok: Vitéz László és az Elásott Kincs
Matyi mesél gyereköknek, no meg fölnőtteknek

11:00        Huzella Péter gyerekelőadása

Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes, a Kaláka együttes, majd a Neil Young Sétány (NYS) formáció tagja énekel, gitározik és örvendeztet. Nem csak gyerekeknek!

 

13:00    Guinness rekord kísérlet paprikás krumlikkal
50 bográcsban rotyog a paprikás krumpli három mesterszakács közreműködésével.
A Királyi Szakács Klub Mátyás Király Kerekasztal Lovagrend valamint Lakitelek Önkormányzatának Guinness-rekord kísérlete az 50 bográcsnyi paprikás krumplival, bizony ennyi még nem készült egy helyen. A kísérlet bírálatát követően a bográcsok árverésre kerülnek (a bennük lévő paprikással egyetemben).
Kikiáltási ár: 5.000 ft/bogrács (8 literes, kb. 20 adag étel fér el benne)
A fent maradó ételeket 500 Ft-os támogatói jegy ellenében kiadjuk.

 

10:00 – 16:00     Lakiteleki Nagycsaládosok Egyesületének kézműves foglalkozásai a Mocorgó sátorban.

 

14:00     Szivárvány Játéktár
A Zöld Ernyő és a HUMUSZ Szövetség közös környzetvédő megmozdulása, tájékoztatás, beszélgetés és játék! Mindez környezetünk védelmének jegyében.
Lesz itt többek között horgászos játék, pókos-legyes játék, gólyás játék..
Hagyomány és játék 0 -99 éves korig. Mindenki próbára teheti ügyességét, logikai készségét, természetes anyagokból készült játékkészletünkkel.


“Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” (Platón)


15.00     Az erdő lelke
Sétálva kézművezés az erdő árnyainak, szellőjének jótékony oltalmában.
(Varázslók: Lendvai Edit és Pongrácz Márta)

 

15:30 Madzag Bábegyüttes spontán bemutatója: Döbrögi színrelép!
Vajon elkapja-e a gigantikus izmokkal bíró (ez a ruha alatt nem látszik) Lúdas Mátyást a puhos és tohonya Döbrögi, ki szekéren száll alá a tőserdei nagysztyeppére - persze, csak ha őt és fickós hajdúit a polgárőrök beengedik a fenti útzárásnál.

 

16:30     Bársony Anett és társai

Májusban érkezett haza Pekingből Bársony Anett. A tiszaalpári csikóslány világcsúcsot állított fel a kínai fővárosban: nyolc ostorral pattogtatott egyszerre. Nálunk barátaival tart egy kisebb bemutatt lóháton és ló nélkül.


16.30 Üvegfestés a Méhkas Dia Projekt vezetésével

Izgalmas műhelymunka a vizuálosok segítségével. Amit itt megfestetek, azt este, a sötétedés beálltával kivetítjük fényfestésként. :)

 

17.00 Kajárpéci Vízirevű bemutatja: Kajárpéci Otelló című vásári tragédiát
A kajárpéci pincesoron az a szó, hogy otelló, egészen mást jelent az embereknek. Személyesebb, átélhetőbb élmény, mint valami régen élt, külföldi tollforgató irománya. A helyszín sem Velence vagy Ciprus, hanem a kajárpéci ÁFÉSZ italbolt. Itt támasztja a pultot hősünk, Héteott Heló, helyi alkalmi munkás valamint Szesz Démona kocsmatündér, hősünk szívének választottja. Na és a helyi cinikus kocsmáros Jágó István, aki körmönfont közbeszólásaival próbál konkolyt hinteni két szív szerelmének tiszta búzája közé.


18:00       Mentális Majális

A gitár-ének-dob-trombita formáció tagjai egy sor szerencsés áramlatnak köszönhetően most már együtt zenélnek. A szokatlan basszustalanság antinyomulista szemléletükkel magyarázható, hiszen nem a népszerűségre törekednek, hanem a zene élvezetére. Zenéjük szövegközpontúsága és dallamvilága nem sorolja be őket egyetlen műfaj alá sem, így nevük fordítása - gondolati megújulás - igen találó.
Tavaly jelent meg első nagylemezük a világzenei és jazz műfajú zenekarok egyik hazai gondozójánál a NarRator Recordsnál.


19:30         Szabó Balázs Bandája - Pilinszky est

„ … Egy jó tenyérnyi törmelék a teremtmények arca….” Pilinszky János Ezekből a romokból, ezekből az emberi rovátkákból indul az énekelt vers, a kövek alá és a gondolatok mellé , színház ez… egy haza megtérő árny vallomásai, esőben, dalban…
A főszereplő Pilinszky János, a fiatal énekes egyik kedvenc, ha nem a legkedvesebb költője.


21.00        Tárkány Művek

A Tárkány Művek egy új kortárs zenei nyelv megteremtésére törekszik, amely a magyar népzenei és a nemzetközi improvizatív zenei hagyományokon alapszik. Ezeknek technikáit, dallamait, harmonizálását, ritmizálását, hangszerelését ötvözi. A dzsesszhez adott balkáni ízek, sanzonos hangulatok és népdalok a Tárkány Művek lenyűgöző világában találkoznak. A Tárkány Művek, ez a fiatal dzsessz- és népzenészek alkotta lelkes csapat egy magyar szuvenír, egy törékeny és különleges kincs, mely élőben ugyanolyan különleges zenei élményt nyújt, mint lemezen.


22.00 – 22.30     Hangulatjelentés a kocsmakertből a Harmonia Gardennel


22:30        Medicimbal (CZ)

Az együttes az igen dallamgazdag morva népzene és a rock ötvözetével kezdte pályafutását, ám műsoraikba egyre gyakrabban csempésztek egyet-egyet a kedvenc előadóiktól kölcsönzött számok közül, melyeket az olykor változó hangszeres összeállítás függvényeként saját hangzásvilágukra formáltak.
A vezető szerep azonban mind a mai napig a cimbalom egyedi hangzásáé. Ezért fordulhat elő, hogy egészen sajátos hangulatot árasztanak a U2, a Pink Floyd, a Beatles, a Coldplay, Sting, Peter Gabriel és sok más ismert előadó „cimbalmosított” dalai.
A program a Visegrad Alap támogatásával érkezik hozzánk!

 

00:00    Harmonia Garden
Hegedű, cimbalom, swing és tánc a kocsmakertben a nyári ég alatt.

 


A rendezvény két éjszakáján a Méhkas Dia Projekt festi be képekkel és fénnyel a Tőserdő zeg-zugait, a kilátót, a hídat, a színpadot. Látóidegeket stimuláló fényfestés + vetítés pénteken és szombaton - nézzetek nagyot!

 

 

2013. július 21. - vasárnap

 

Napkeltétől – napnyugtáig kézműves vásár.
Magyar kézművesek, őstermelők, biogazdák portékáinak bemutatója és vására Tőserdő szerte.

FIGYELEM!!! Programváltozás!
Vasárnap délelőtt elmarad a lengyel "Az Adakozó Fa" c. bábelőadás, a helyes program alább olvasható:

09.00     Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület lovasbaranta bemutatója

Az eddig általunk tapasztalt legelvetemültebb, legzsiványabb, legőrültebb hagyományőrző lovaskompánia bemutatója.


10.00        Galóca Bábtársulat: Két kis mese
                 A malacon vett királylány, A só

„Adatik tudtára országnak-világnak, hogy azé lesz országom fele és leányom keze, aki kitalálja, miféle jegyek vannak a testén!” – doboltatja ki az egyik ország királya, s a feladatra a királyfiak és hercegek mellett egy disznópásztor legény, János sem restell jelentkezni…
Két kis mesénkből kiderülhet, hogy a legegyszerűbbnek látszó érzések, tárgyak, szavak a legnélkülözhetetlenebbek az életünkben…
A pécsi Bóbita Bábszínház tagjaiból verbuválódott társulás 14 éve szórakoztatja a gyerekeket és a gyereklelkű felnőtteket.


10.30    Vitéz László Napok:
Vitéz László és az Elátkozott majom
Matyi mesél gyereköknek, no meg fölnőtteknek


11.00        Csörömpölők együttes zenés gyermekmozgató műsora

A kecskeméti csörömpölők együttes zenés gyerek csipátlanítása. A színpadon mindenféle  hangszer, dalos kedvű fiúk és lányok, interaktivitás és együtt zenélés a biztosan vidám reggel érdekében.

10:00 – 16:00     Lakiteleki Nagycsaládosok Egyesületének kézműves foglalkozásai a Mocorgó sátorban.


15.00     Az erdő lelke
Sétálva kézművezés az erdő árnyainak, szellőjének jótékony oltalmában.
(Varázslók: Lendvai Edit és Pongrácz Márta)


15.00     SI-RÉ (F)
Francia ifjúsági zenei együttes, jazz tanszakos és egyéb tehetséges tizenéves gyerekekből verbuválódva. A színpadon bemutatkozik a klarinét, fagott, furulya, dob, hegedű, cselló, és egy billentyűs. Repertoárjuk leginkább ismert filmzenék feldolgozásából áll, vezetőjük Sylvie Duvivier.

 

16:00        Cosmos Trió

Improvizatív zene és világzene ötvözete, a gordonka gyönyörű hangjával és egzotikus népi hangszerek kíséretével és azok szolisztikus részvételével.
A csellóművész-zeneszerző-kamaraművész Kövi Arthur Bálint irányításával egy új, de mégis kellemes hangulatú modern zene születik a komolyzenei témák az arab, afrikai, magyar népzenék felhasználásával. A koncerten megszólal a gyönyőrű hangú "hang" elnevezésű instrumentum, amely kuriózumnak tekinthető a magyar színpadokon.
Az előadás után hangszersimogató gyerekeknek és felnötteknek!

 

17.00           ORT-IKI Báb- és Utcaszínház:

                    Kossuth Lajos wigwamja
Történelmi mozgóképes bábelőadás, sok zenével, pipafüsttel, nagy füves térségben 1921-ben a Colorado-béli Szív Folyó Völgye Nagy Sziklája rezervátum körzeti seriffje marhalopásért és lótolvajlásért előállítja Kossuthot.
Személyleírása: Hosszú, egyenes fekete haj, ívelt sasorr, rézvörös arcbőr, pompás tolldísz. Kora: 16 év
Senki sem lovagolt úgy a vad musztángon, senki sem vadászott úgy bölényre, lőtt oly pontosan íjjal, és szívta úgy a „vihar-pipát” mint ő. Biztos kézzel forgatta a tomahawkot, de mokaszin készítésben ugyanúgy első volt mindig, mint a Nagy Manitou tiszteletére lejtett táncban.


18:15     Boróka citeraegyüttes és a Tisza-Folk Nyári Népzenei Tábor citeraszakosztályának improvizációs előadása

 

19.00        Kösöntyű néptánccsoport műsora élő népzenére


 

19:15        Bakos Árpád és barátai
Csantavérről, a vajdaságból érkezik hozzánk a nemzetközileg elismert népzenész Bakos Árpád, aki mind a vajdasági, mind a magyar zenei élet kiemelkedő egyénisége, kobozzal kísért szuggesztív erejű, csodálatosan tiszta énekhangja elvarázsolja a közönséget. Repertoárján főleg magyar népdal-feldolgozások hallhatók szerb és magyar zenészek kíséretében. Az együttes különlegessége, hogy a többnemzetiségű zenészekből összeállt csapat úgy próbál egy közös zenei nyelvet és formát létrehozni, hogy közben mindannyian megtartják saját zenei és szellemi hagyományaikat. A műsor alappillérét a Bakos Árpád által feldogozott élő népzenei anyag adja.

 

21:00        L'art pour l'art Társulat: Piroska, a farkas

Szuperlatívuszok és egekbe magasztalás helyett (amik persze indokoltak lennének), szerényen megemlítjük, hogy énekel a darabban egy tehén, akit a mezőn felejtettek, előkerülnek a legendás osztályfőnöki óra tanulóinak szülei egy szülői értekezleten, és végre együtt szerepelnek a színpadon a már-már világhírűnek számító Besenyő család tagjai, sok-sok év után először. A társulat jó szokásához híven csak újdonsággal szolgál ezen az estjén is. Új dalok, új vetítések, új jelenetek a rég megszokott, toronymagas színvonalon.


 

A műsorváltoztatás jogát természetesen most is fenntartjuk!!